Szaszłyki Yakitori

img Składniki:
1 kg udek kurczaka
1 czerwona cebula
szpadki do szaszłyków
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżka mirinu
125ml bulionu drobiowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyzki brązowego cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

Czas przygotowania: 30min + grillowanie 10 min
Czas marynowania:  4 godz.
Metoda grillowania: Bezpośrednia
Dla: 4-6 osób
img


img Przygotowanie:
Pokrojonego w kostkę 2,5cm kurczaka nadziewamy na szpadki naprzemian z płtkami cebuli.
Tak przygotowane szaszłyki dokładnie mieszamy  z olejem solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na ok. 4 godz.
Składniki marynaty zagotowac w małym garnuszku i zredukować. Zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia.
Na rozgrzany ruszt układamy szaszłyki i grillujemy ok 5 min w wysokiej temperaturze pod pokrywa. Nastepnie dokładnie smarujemy szaszłyki wcześniej przygotowana marynatą i grillujemy kolejne 5 min. przewracając szaszłyki na druga stronę.

Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Przyjęcia Barbecue przy grillu"


Polecany grill: Spirit E-320 Premium
Akcesoria: Podwójne szpadki szaszłyków