Steki New York Strip

 Składniki:
Na sos:
125ml keczupu
125ml bulionu wołowego
4 łyżki mocnej kawy
ł1 yżka sosu worcester
1 łyżeczka melasy
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/4 łyżeczki gróbej soli morskiej

3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka sosu worcester
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżkai świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki gróbej soli morskiej
4 steki wołowe z rostbefu po 350g grubości 3cm
img

Czas przygotowania: ok. 15 - 20 minut
Metoda grillowania: Bezpośrednia
Dla: 4 osób
 
img Przygotowanie:

W małym garnuszku podgrzewamy składniki sosu z 4 łyżkami wody. Zagotować na mocnym ogniu, następnie przykręcić palnik i gotować 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
W małej miseczce wymieszać olej, sos worcester, ocet, pieprz i sól. Taką marynata posmarować steki z obu stron i przed grilloaniem odstawić na 20 - 30 minut w temperaturze pokojowej.
Przygotować grill dwustrefowy o wysokiej temperaturze z kawałkami drewna mesqite.
Ruszt dokładnie oczyścić. Steki grillować ok 6minut w wysokiej temperaturze metodą pośrednią przy zamkniętej pokrywie.W tym czasie raz odwrucić i odłożyc w inne miejsce. Następnie grillować w wysokiej temoeraturze metodą pośrednią przy zamkniętej pokrywie tak długo, aż steki będą gotowe. Na średnio wypieczone potrzeba 2-4 minutyCo jakiś czas odwracać steki i smarować odrobiną sosu. Zdjąć z grilla i odstawić na 3-5 minut.

Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Przyjęcia Barbecue przy grillu"

Polecany grill: Performer Original GBS 57cm
Akcesoria:  Łopatka i szczypce