Wieprzowina char-sui z sosem śliwkowym

img Składniki:
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki wytrawnego wermutu
3 wieprzowe polędwiczki po 370 -430 g.

Na sos śliwkowy:
750g świeżych śliwek
10 goździków
gwiazdka anyżu
2 papryczki chili
2 łyżki startego świeżego imbiru
200 g cukru
sól
250 ml białego octu winnego

Czas przygotowania: 1godz. + 3 godz. marynowanie , 30min grillowanie
Metoda grillowania: Bezpośrednia
Dla: 6 osób
img


img Przygotowanie:
Syrop, sos sojowy i wermut podgrzewaj mieszając do momętu aż składniki się wymieszają. Odstaw do schłodzenia
Mięso oczyść z błonek i dokładnie obtocz w uprzednio przygotowanym sosie. Pozostaw mięso w glębokim naczyniu na ok. 4 godziny w lodówce obracając od czasu do czasu.
Umyte i wydrylowane śliwki zalej octem cukrem solą i imbirem. Do płuciennego woreczka włóż goździki, gwiazdkę anyżu i papryczki chili. Woreczek dokładnie zawiązać i dołożyć do garnka ze śliwkami.
Śliwki doprowadzić do wrzenia jednocześnie mieszając i gotować jeszcze ok. 25min na wolnym ogniu. Wyjąć woreczek a sos śliwkowy redukować jeszcze ok 10 -15 min.
Rozgrzany ruszt grilla nasmarować odrobiną oleju i grillować w całości polędwiczki ok 20min.
Po zdjęciu z grilla pozostaw mięso na ok 5min. a następnie pokrić w plastry.

Więcej przepisów na grilla znajdziesz w książce "Grillowanie na węglu drzewnym".

Polecany grill: Weber Q 3200 Black Line Edition
Akcesoria: Kieszonkowy termometr elektroniczny