Zimowe grillowanie

Kategoria: Blog

Zimowe grillowanie

Wiele z nas uwielbia smak potraw z grilla, jednak pogoda, siąpiący deszcz, prószący śnieg i mróz doskonale zniechęcają do rozpalenia ognia pod rusztem. Jednakże pamiętajmy, że grillowanie nie musi odbywać jedynie wiosną czy latem i wyłącznie na świeżym powietrzu. Wielu producentów ma w swojej ofercie grille elektryczne, na których podobnie jak na grillach tradycyjnych można przyrządzić smaczne dania mięsne, rybne oraz wegetariańskie. Przygotowane posiłki nie różnią się smakiem od tych grillowanych w tradycyjny sposób. Aby uruchomić takiego grilla nie jest konieczna dobra pogoda, ponieważ można z nich korzystać zarówno na dworze, jak i w domu.

Charakterystyka grilla elektrycznego

Wydajny grill elektryczny powinien mieć odpowiednio dużą moc, pozwalającą na szybkie i równe wypieczenie potraw. Płyta oraz ruszt muszą być wykonane z materiałów nierdzewnych, w taki sposób, aby jedzenie do nich nie przywierało. Większość grilli elektrycznych posiada również funkcje regulacji temperatury. W sklepach znajdziemy różnego typu grille: zamknięte, otwarte albo składane. W pierwszym typie ważną rolę spełnia pokrywka, zatrzymująca ciepło i aromat wewnątrz urządzenia. Ponadto takie grille mają specjalne otwory, którymi uchodzi tłuszcz i ścieka do rynienek. Grille otwarte nazywają się raclette. Często są one dodatkowo wyposażone w rodzaj małych patelni, na których przyrządza się smażony ser, jajka sadzone lub warzywa. Innym rozwiązaniem jest grill składany, który pozwala na przygotowanie różnorodnych dań dla wielu osób.

Grillowanie dla odważnych

Oczywiście śnieg i zaspy nie wykluczają przygotowania potraw z grilla na dworze. Jeśli nie straszny nam mróz możemy rozpalić tradycyjny grill węglowy czy gazowy. Jednakże grillując zimą, należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Po  pierwsze, nim wrzucimy potrawy na ruszt, grill musi być rozgrzany do minimum 220 – 270 stopni. Korzystając z wersji gazowej możemy następnie ustalić odpowiednią temperaturę. W przypadku grilla węglowego warto korzystać z większej ilości węgla drzewnego, aby zwiększyć temperaturę. Pamiętajmy również, że czas przygotowania żywności podczas zimowego grillowania może się znacznie różnić od letniego. Dlatego bardzo ważne jest regularne sprawdzenie stopnia wysmażenia potraw.