Jak wybrać dobry grill elektryczny

Kategoria: Blog

grille elektryczne

Grillowanie nie musi odbywać się tylko wiosną czy latem, wyłącznie na świeżym powietrzu. Producenci mają w swojej ofercie również grille elektryczne. Jest to świetny sposób na przyrządzanie pysznych i zdrowych posiłków przez cały rok. Różnią się od standardowych modeli tym, że są zasilane poprzez kabel i nie muszą być użytkowane na zewnątrz. To rozwiązanie idealne dla wszystkich miłośników zdrowego, grillowanego jedzenia.

Jakie są typy grilla elektrycznego

Przed zakupem grilla elektrycznego warto zwrócić uwagę na szeroki wybór tych sprzętów.  W sprzedaży znajduje się kilka podstawowych grup tych urządzeń. Grill tradycyjny z rusztem, który zbudowany jest z grzałki, nad którą znajduje się metalowy ruszt. Oferuje on dużą powierzchnię, dzięki czemu można na nim przygotować kilka potraw jednocześnie. Grill z tradycyjną płytą zamiast rusztu wyposażony w teflonową płytę. Jeszcze innym typem jest grill raclette, który jest urządzeniem wielofunkcyjnym w kształcie koła. U góry znajduje się grill w formie okrągłej płyty, na której można przyrządzać potrawy, natomiast tuż pod nią jest mini patelnie, służące do smażenia jaj i roztapiania sera. Czasem ze względu na wielkość urządzenia można wyróżnić również grille stołowe i stojące. Stołowe charakteryzują się bardziej kompaktowym rozmiarem, stojące natomiast to grille wyglądem przypominające tradycyjne rozwiązania.

Grille Weber – najlepsze grille elektryczne

Jednymi z najlepszych na rynku są grille Weber. Marka produkuje zarówno grille elektryczne, jak i węglowe oraz gazowe. Wszystkie ich produkty wyróżniają się doskonałym wykonaniem i niezwykłą trwałością. Elektryczne grille Weber posiadają żeliwny ruszt, który zachowuje stałą temperaturę na całej powierzchni. Dzięki temu można jednocześnie grillować wiele dań, a wszystkie one są wysmażone równomiernie. Powierzchnia rusztu jest emaliowana, dzięki czemu jedzenie nie przywiera. Natomiast specjalnie poprowadzone rowki, odpowiedzialne są za odprowadzanie wytapianego tłuszczu. Wszystko to pozwala na łatwe wyczyszczenie grilla po przygotowaniu jedzenia.