Wieprzowina z grilla

Kategoria: Blog

Wieprzowina z grilla

Nie od dziś wiadomo, że mięso grillowane jest zdrowsze i smaczniejsze od smażonego. Dotyczy to zarówno drobiu, jak wołowiny i wieprzowiny. Odpowiednio doprawiona i zamarynowana wieprzowina z rusztu skradnie serce każdego smakosza. Jednakże nie należy zapominać, że jej ostateczny sam i aromat zależy w dużej mierze od rodzaju grilla na jakim ją przyrządzamy. Trochę inaczej będzie smakowało mięso upieczone na grillu węglowym, inaczej zaś na elektrycznym czy gazowym. Gwarancją pysznego smaku jest nie tyle rodzaj grilla, co jego jakość i wykonanie.

Wybór wieprzowiny odpowiedniej na grilla

Aby wieprzowina z grilla była naprawdę smaczna ważny jest ruszt na jakim zostanie przygotowana oraz, a może przede wszystkim jakość kupionego mięsa. Sztukę mięsa lepszej jakości dostaniemy w małych, lokalnych sklepikach lub rzeźniach. Pamiętajmy jednak, że nawet jeśli robimy zakupy w zaufanym źródle, należy sprawdzić kolor wieprzowiny. Nie powinien on odbiegać od naturalnej różowo-czerwonej barwy. Ponadto wybierając mięso na grilla powinniśmy wybierać kawałki mniej tłuste. Warto zwracać również uwagę na rozmiary kupowanych partii. Im partie są mniejsze tym będą delikatniejsze, ponieważ pochodzą z młodszego osobnika. Mięso jest delikatniejsze również wtedy, kiedy pochodzi od części schabu.

Karkówka z grilla

Prawdziwym hitem polskiego grillowania jest karkówka. Warto podkreślić, że karkówka nie oznacza jedynie mięsa wieprzowego, bo w rzeczywistości to określenie mięsa, które pochodzi z miejsca, w którym jest kark. Może być zatem równie dobrze jagnięca czy wołowa. Jednakże, mówiąc karkówka zazwyczaj mamy na myśli sztukę mięsa wieprzowego.  Aby karkówka z grilla była smaczna i aromatyczna, musi zostać dobrze doprawiona. Mięso będzie smaczne jeśli poleżakuje w marynacie przez kilka godzin. Aby marynata dotarła do głębszych warstw mięsa można poprzekłuwać je widelcem. Samo grillowanie karkówki nie jest trudnym procesem. Mięso warto układać na tackach, które uchronią przed skapywaniem tłuszczu na węgiel. Czas grillowania karkówki wynosi od 5 do 7 minut z każdej strony.