Potrawy z grilla elektrycznego

Kategoria: Blog

Wiele z nas uwielbia zapach przygotowanego na grillu jedzenia. Soczyste aromatyczne mięso, grillowane warzywa – wszystko to kojarzy się z latem. Jednak wielkimi krokami zbliża się zima. Już prawie zapomnieliśmy o ciepłych wieczorach i wspólnym grillowaniu.  Okazuje się jednak, że świetnym zamiennikiem grilla tradycyjnego jest jego elektryczny odpowiednik. Dzięki niemu smacznymi i zdrowymi daniami z grilla można cieszyć się cały rok. Kupując grill elektryczny należy zwrócić uwagę na takie rzeczy jak: jakość wykonania, typ powłoki – powinna być nieprzywierająca, funkcje, łatwość czyszczenia, moc i dodatkowe akcesoria.  Do największych zalet grilla elektrycznego należy brak ogni i dymu, co powoduje, że jest idealnym rozwiązaniem na chłodniejsze dni.  Ponadto dzięki możliwości regulowania temperatury, można na nim przygotowywać rozmaite potrawy.

Jak przygotować zdrowe danie na grilla

Abyśmy byli pewni, co położymy na swoim talerzu warto samodzielnie przygotować i zamarynować kawałki mięsa, które mają znaleźć się na ruszcie. Niestety bardzo często dostępne w hipermarketach gotowe sztuki mięsa są doprawione przede wszystkim solą oraz związkami, które wzmacniają smak i zapach. Często niestety bywa tak, że ostre i aromatyczne zapachy tuszują fakt, że mięso nie jest pierwszej świeżości. Inaczej jest, kiedy marynatę przygotowujemy samodzielnie. Dzięki wykorzystanej w niej przyprawach mięso nabierze bogatego smaku, jak również będzie dużo bardziej kruche i delikatne po przygotowaniu. Oczywiście grillując nie można skupiać się jedynie na mięsie. Warto pamiętać o warzywach, które również nadają się do położenia na rusz.

Nadziewany bakłażan z grilla elektrycznego

Świetnym daniem, które sprawdzi się w każdym domu i zachwyci naszych gości jest nadziewany bakłażan. Aby go przygotować potrzebne będą dwa bakłażany, opakowanie serka do smarowania o smaku naturalny, 200g orzechów włoskich, ząbek czosnku, natka pietruszki, kolendra oliwa z oliwek, przyprawy. Bakłażan należy pokroić wzdłuż w cienkie plastry, posolić i odstawić na 15 minut. W tym czasie blend ujemy serek, orzechy u czosnek. Następnie bakłażan smarujemy oliwą i grillujemy z obu stron. Gotowe bakłażany studzimy i smarujemy przygotowanym farszem, sypiemy zieleniną i zawijamy w równe ruloniki.