Grillowany łosoś – zdrowie na talerzu

Kategoria: Blog

łosoś z grilla elektrycznego

Pomarańczowo-różowe mięso łososia zawiera wiele witamin i minerałów, które niezbędne są dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Chronią przed chorobami serca, łagodzą bóle stawów. Ponadto korzystnie wpływają na rozwój aparatu ruchu oraz pracę mózgu. Kwasy omega-6 zapobiegają zakażeniom i przyspieszają gojenie się ran. Obok kwasów tłuszczowych w łososiu znajdziemy również witaminy z grupy B, odpowiadające za wygląd skóry oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i serca. Dodatkowo w mięsie obecne są witaminy A i E, zapobiegające pojawianiu się zmarszczek oraz witamina D, wapń i fosfor wzmacniające układ kostny. Jedna porcja łososia zaspokaja również dzienne zapotrzebowanie na jod i potas.

Jak przygotować łososia?

Łososia można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Świeżą rybę można piec, także w folii aluminiowej, dusić, gotować na parze, smażyć, a także grillować. Łososia podaje się z przeróżnymi sosami – od warzywnych, pomidorowych, ziołowych, grzybowych, po te na bazie owoców, np. mango, malinowe, żurawinowe czy cytrynowe. Mięso jest także bardzo dobrym dodatkiem do różnego typu risotto, kaszotto czy zup. Niezależnie od tego czy mamy w lodów łososia surowego czy wędzonego można go wykorzystać także, jako dodatek do tortilli, sałatek czy jako składnik past.  Łososia warto łączyć z produktami bogatymi w witaminę C, czyli np. pomidorami, brokułami czy brukselką. Dzięki temu zwiększymy przyswajalność witaminy B12.

Grillowany łosoś z salsą z mango

Grillowany łosoś jest niezwykle zdrowy, a jednocześnie zachowuje niebywałe wartości smakowe. Do jego przygotowanie nie jest konieczne korzystanie z grilla węglowego czy gazowego. W sezonie zimowym można wykorzystać grill elektryczny. Do przygotowania łososia grillowanego z salsą z mango potrzebne będzie mięso z ryby, skórka i sok z limonki lub cytryny, sól, pieprz, jedno obrane ze skórki i pokrojone w plasterki mango, drobno posiekana czerwona cebulka, dwie marakuje, dwie gałązki bazylii. Stek z łososia myjemy, wycieramy, posypujemy skórką z limonki i polewamy sokiem z cytryny, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i dostawiamy. Aby przygotować salsę przekładamy pokrojoną cebulę i mango do miski, przecieramy do niej również marakuje. Następnie dodajemy porwane listki bazylii i sok z limonki. Wszystko przyprawiamy i solą i pieprzem. Miskę odstawiamy na jakiś czas. Grill rozgrzewamy i grillujemy na nim steki z łososia. Podajemy gorące z przygotowaną wcześniej salsą.