Grillowanie na zdrowie!

Kategoria: Blog

Grillowanie na zdrowie!

Potrawy z grilla można przyrządzać na wiele sposobów. Nie chodzi jedynie o rodzaj przypraw i kompozycje dań, ale również o typ rusztu na jakim zostaną przygotowane. Na rynku znajdziemy grille węglowe, gazowe i elektryczne. Głównym zarzutem, jaki słyszy się w odniesieniu do takiego sposobu przygotowania potraw jest to, iż mają niekorzystnie wpływać na zdrowie. Oczywiście, jeśli grillowanie kojarzy się jedynie z tłustym mięsem i alkoholem popijanym podczas imprezy – nadwaga murowana. Jednakże jeśli grillowane potrawy opierają się założeniach zbilansowanej diety, nie mamy się o co martwić. Na grillu możemy piec chude mięsa, ryby i warzywa. Dzięki takiej obróbce, będą one zdecydowanie zdrowsze niż w przypadku smażenia.

Jak grillować potrawy?

Przygotowując grilla pamiętajmy, że bezpośrednio na ruszcie można piec tylko niektóre produkty. Kiedy przygotowujemy potrawy mięsne, należy używać aluminiowych, karbowanych i dziurkowanych tacek. Ułatwiają one krążenie gorącego powietrza i nie pozwalają, aby tłuszcz kapał na ruszt. Jest to niezwykle ważne, ponieważ spalający się w ogniu tłuszcz może powodować wydzielanie się szkodliwych związków chemicznych. W związku  z tym należy dbać również, żeby ruszt po pieczeniu był dokładnie wyczyszczony i umyty. Jeśli korzystasz z grilla węglowego, niezwykle istotne jest to czym jest on opalany. Zaleca się stosować węgiel drzewny z drzew liściastych. Sprawa jest znacznie prostsza jeśli korzystamy z grilla gazowego lub elektrycznego. Szczególnie wiele zalet ma grill elektryczny, z którego korzystać możemy również w domu. Dzięki temu smaczne posiłki z rusztu zagoszczą na twoim stole również zimą.

Grillowanie i doprawianie

Chcąc jeść zdrowo warto unikać mięsa przyprawionego, ponieważ trudno rozpoznać czy jest ono świeże czy nie. Ponadto nawet w zimie nie wolno piec mrożonek. Zaopatrz się raczej w świeże, nieprzetworzone produkty. Przed ułożeniem ich na ruszcie warto odpowiednio je przyprawić. W tym celu wykorzystujmy zioła. Dodają one smaku a jednocześnie poprawiają trawienie. I pamiętaj najlepsze mieszanki to te, które przygotujesz sam.