Jak działają grille elektryczne

Kategoria: Blog

grill elektryczny

Grillowanie nie musi wiązać się z piękną pogodą i dostępnością własnego podwórka. Jeśli pogoda nie dopisuje, a my mamy ochotę na potrawy z grilla, warto skorzystać z grilla elektrycznego. Korzystanie z tego typu urządzenia ma mnóstwo zalet. Jedną z najważniejszych jest fakt, że podczas przygotowania potraw nie wydziela się dym, a mimo to ich smak nie różni się od dań tradycyjnie grillowanych. Warto również zauważyć, że ten sposób przygotowania potraw jest wygodny, higieniczny i zdrowy. Grill elektryczny jest również świetnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrową, beztłuszczową dietę.

Jaki typ grilla elektrycznego wybrać?

Grille elektryczne ze względu na ich funkcje i rodzaj konstrukcji można podzielić na kilka typów: urządzenia zamknięte, otwarte oraz składane. Te pierwsze zaopatrzone są w szklaną lub wykonaną z tworzywa sztucznego pokrywkę. To pod nią znajduje się powierzchnia do grillowania. Zwykle powierzchnią tą jest ruszt, pod którą umieszcza się grzałkę. Istnieją również wersje z płytą metalową pokrytą powłoką teflonową. Grille zamknięte pozwalają na uzyskanie wyższej temperatury pieczenia. W przypadku urządzeń otwartych najpopularniejszą wersją są raclette. Grill taki posiada kilka poziomów, a czasem wyposażony jest również w niewielkie patelnie, na których można przygotować potrawy takie, jak jajka sadzone czy smażony ser. Dzięki znacznie większej powierzchni grzewczej, możliwe jest przygotowanie potraw dla większej ilości osób. Ostatnim rodzajem grilla elektrycznego jest grill składany. Działa w podobny sposób, co grill zamknięty, jednakże w tym wypadku nie trzeba przewracać pieczonego na nim jedzenia. Dzięki górnej płycie grzewczej potrawy pieczone są z dwóch stron.

Na co zwrócić uwagę kupując grilla elektrycznego

Po wybraniu grilla elektrycznego najbardziej dopasowanego do naszych potrzeb, warto zwrócić uwagę na inne elementy jego wyposażenia. Ważną funkcją jest regulacja temperatury, która ułatwi sprawne grillowanie i pozwoli uniknąć przypaleń. Ponadto warto zwrócić uwagę czy grill posiada nieprzywierającą powierzchnię, która ułatwi nie tylko przygotowanie potraw, ale także utrzymanie go w czystości. Dobrym rozwiązaniem jest również zbiornik na tłuszcz.