Kategorie

Weber World Partner

Web-Grille.pl jest autoryzowanym partnerem Weber World  z pełną gamą grilli i akcesorii prosto z U.S.A.

logo Weber-World

Nasi specjaliści służą kompleksowym doradztwem i fachową wiedzą. Czekamy na Państwa również w naszym salonie sprzedaży w Warszawie

Płatności

payu
img

credit-card

Dlaczego Weber?

Weber sklep

Grille i akcesoria firmy Weber - dlaczego my?

Na rynku dostępna jest niezliczona ilość różnych modeli grilli, które pomimo zauważalnego wizualnego podobieństwa do grilli Weber®, różnią się od nich jakością. Grille Weber® są bardzo wytrzymałe zarówno pod względem konstrukcji ramy i pokrywy, a także kotła oraz komory grilla, jak i części wewnętrznych, w tym palników oraz systemów zapalania i czyszczenia.

Stal i emalia połączone absolutnie trwale

ruszt weber Pokrywy i kotły produkowane są z ubogiej w węgiel, wysokogatunkowej stali, która łączy się z emalią wypalaną w temperaturze 870oC. Podczas tego etapu produkcji wykorzystuje się metodę elektrostatycznego emaliowania. Umożliwia ona precyzyjne dopasowanie warstwy emalii do grubości stali. Wykorzystanie tej technologii powoduje, że stal i emalia w przypadku ogrzania i schłodzenia będą się równomiernie rozprężać oraz kurczyć. Dzięki temu odpadanie emalii powodowane temperaturą staje się niemożliwe. Ta metoda zapewnia właściwe odbicie gorącego powietrza oraz najlepszą z możliwych ochronę przed wpływem warunków atmosferycznych.

 

Kolejnym przykładem powszechnego wykorzystania materiałów wysokiej jakości są ruszty Weber®. W przypadku grilli węglowych, ruszty węglowe i ruszty grilli są wyprodukowane ze stali masywnej. Ponadto ruszty grilli są wykonane ze stali szlachetnej lub chromowane. Ruszty grilli gazowych Weber® są wykonane z masywnej stali szlachetnej lub z żeliwa i powlekane są emalią. Modele serii Weber® Q™ posiadają żeliwny, emaliowany porcelaną ruszt grilla (wyjątek: grille elektryczne).

W celu zapewnienia jak najlepszej jakości, najbardziej istotne połączenia w grillach Weber są spawane oraz wstępnie zmontowane. Dzięki temu oferowane przez firmę Weber grille są nie tylko bardziej odporne na korozję w porównaniu z produktami z łączeniem na śruby, ale także ich montaż zabiera mniej czasu i wysiłku.

W grillach Weber najbardziej istotne połączenia są spawane oraz wstępnie zmontowane.

Główne zalety: mniej wysiłku związanego z montażem oraz większa wytrzymałość na korozję w porównaniu z łączeniem na śruby.

Bezpieczeństwo od samego początku

Części służące do doprowadzania gazu w grillach Weber® są już wcześniej zamontowane. To pozwala uniknąć niebezpiecznych sytuacji podczas montażu. Docelowy użytkownik nie pomyli części niezbędnych do zachowania bezpieczeństwa i jednocześnie uniknie nieprawidłowego montażu. Każdy grill gazowy poddawany jest w fabryce kontroli w zakresie prawidłowego funkcjonowania oraz odpowiedniego obrazu płomienia.

Stała jakość

Firma Weber® stawia na pierwszym miejscu bezpieczeństwo końcowego użytkownika i właśnie z tego powodu wszystkie nasze produkty poddawane są szczegółowym kontrolom (także w przypadku nabywanych materiałów). Jakość

Podczas każdej kontroli i w trakcie odbioru towaru, przeprowadzane jest badanie produktu pod względem materiału i funkcji. Przed zapakowaniem każdego grilla następuje dodatkowa próba losowa. Każdy grill gazowy przechodzi indywidualne testy zapalania, obrazu płomienia i szczelności. Wadliwy sprzęt (np. z przeciekami gazu) nie jest dopuszczany do wprowadzenia do obrotu. Zapewniamy najwyższą jakość wszystkich części każdego grilla.

Specjalne rozwiązania techniczne:

  • Weber® Gascatcher - skrzynka z blachy stalowej lub szlachetnej, do której, przez otwory wywiercone w rurach palników, dopływa gaz. Zostaje on bezpiecznie zapalony za pomocą elektrody zapłonowej, co możliwe jest również podczas silnego wiatru (w przypadku serii grilli gazowych Weber® przy krawędzi wewnętrznej palnika po lewej stronie komory grilla).
  • Komora grilla – wykonana z odlewu aluminiowego o grubych ściankach z warstwą odporną na wysoką temperaturę; posiada 25 lat gwarancji, która obejmuje przerdzewienie i przepalenie.
  • Siatka chroniąca przed owadami – służy do ochrony przed zatkaniem rury palnika i możliwym odbiciem płomienia, wskutek dłuższego okresu przestoju grilla lub zwiększonego stężenia kurzu i pyłków.

 
Szczególna gwarancja bezpieczeństwa:

  • Znak CE - każdy grill gazowy firmy Weber® sprawdzono zgodnie z wytycznymi obowiązującymi w danym państwie, a badanie kontrolne zweryfikowane zostało przez niezależny instytut badawczy.
  • Montaż wstępny – części, które doprowadzają gaz do grilli gazowych firmy Weber® są wstępnie zamontowane, dzięki czemu można wykluczyć zamianę części doprowadzających gaz podczas montażu.


 Łatwość obsługi

 Uruchomienie:

  • Zamknąć wszystkie zawory regulujące i otworzyć pokrywę.
  • Podłączyć reduktor ciśnienia przy butli gazowej (gwint lewoskrętny), zawór gazowy, a następnie odkręcić zawór gazowy butli gazowej.
  • Przedni zawór palnika ustawić w pozycji zapalania. Po 1-2 sekundach uruchomić przycisk zapalający.
  • Jeśli nie nastąpiło zapalenie natychmiast ponownie jeszcze raz nacisnąć przycisk zapalający. Najpóźniej wtedy musi zapalić się palnik.
  • Po zapaleniu włączyć drugi oraz trzeci palnik, zamknąć pokrywę do czasu wstępnego rozgrzania.
  • W celu wyłączenia palników wszystkie zawory regulujące zakręcić, a następnie zakręcić zawór w butli gazowej.
  • Ze względów bezpieczeństwa butlę gazową odłączyć w przypadku odstawienia urządzenia na dłuższy czas.


 
Konserwacja i czyszczenie:

  • Po skończonym grillowaniu ustawić wszystkie palniki na najwyższy stopień, usunąć duże pozostałości z rusztu grilla.
  • Zamknąć pokrywę, by spalić wszystkie resztki na ruszcie grilla.
  • Jeśli z boku grilla nie wydostaje się już żaden dym, to znaczy, że skończyło się „wypalanie".
  • Otworzyć pokrywę oraz wyczyścić ruszt grilla za pomocą szczotki mosiężnej.
  • Najlepiej jeszcze ciepłą pokrywę, w zależności od stopnia zabrudzenia, wyczyścić za pomocą wody zmieszanej z niewielką ilością środka myjącego.

Komory grilla powinny być regularnie kontrolowane pod względem zanieczyszczeń. Te największe należy systematycznie usuwać, np.za pomocą drewnianej łopatki. Do wyczyszczenia komory wystarczy użyć ciepłej wody z dodatkiem środka myjącego.

Po każdym grillowaniu trzeba koniecznie sprawdzić lejek do łapania tłuszczu i wyczyścić tak, jak opisano powyżej. Nie można również dopuścić do tego, by na tacce do wyłapywania tłuszczu pozostawał tłuszcz. W przypadku grillowania potraw o dużej zawartości tłuszczu powinna ona być wielokrotnie kontrolowana oraz opróżniana.

Grille węglowe i gazowe Weber – co trzeba o nich wiedzieć?

Weber

Cechy szczególne grilli węglowych Weber:

 1. Uchwyty z duroplastu wzmacnianego włóknem szklanym, odporne na czynniki atmosferyczne przez cały okres użytkowania, ukształtowane ergonomicznie.

 2. Nierdzewna zasuwa wentylująca z aluminium, która zapewnia optymalny ciąg powietrza, a co za tym idzie, perfekcyjne grillowanie.

 3. Pokrywa i kocioł wykonane są z amerykańskiej, emaliowanej porcelaną stali najwyższej jakości. Jest ona wypalana w piecu w temperaturze 870° C. Kolorowe grille są emaliowane dwa razy.

 4. Otwory wentylujące w kotle, w połączeniu z systemem One-Touch® , sprawiają, że do górnej części przepływa wystarczająca ilość powietrza. Dzięki efektowi komina optymalna ilość powietrza dociera do brykietów znajdujących się na ruszcie węglowym, a gorące powietrze jest wytwarzane równomiernie.

 5. Do wymiatania i usuwania popiołu z kotła służy (zamontowany w kotle) system czyszczący One-Touch® zrobiony ze stali nierdzewnej. Przy otwieraniu i zamykaniu systemu czyszczącego One-Touch® można regulować temperaturę w kotle. W celu zduszenia płomienia należy zamknąć system czyszczący One-Touch® oraz otwory w pokrywie.

 6. Miejsca łączenia podobnie jak uchwyty, nakładki na ruszt oraz części ramy są precyzyjnie spawane.

 7. Grill można w łatwy sposób przesuwać dzięki dużym, mocnym kółkom z tworzywa sztucznego.

 8. Ruszt grilla wykonany jest z masywnych, długotrwale chromowanych prętów stalowych. Ruszt na węgiel znajduje się w optymalnej odległości od leżącego na nim rusztu grilla, a to zapewnia szczególnie efektywną cyrkulację powietrza.

 

Cechy szczególne grilli gazowych Weber®:

 1. Obudowę grilla wykonano ze stali emaliowanej porcelaną lub polerowanej stali szlachetnej dwuściennej. Powłoka zewnętrzna tej stali jest trwale pokryta farbą. Dwie odporne na temperaturę listwy pokryw wykonane są ze stali chromowanej.

 2. Stabilny uchwyt zamontowany jest w bezpiecznej odległości od pokrywy, co umożliwia jej bezproblemowe podniesienie.

 3. Na całej długości palnika oraz komory grilla ustawione są szyny Flavorizer Bars®, które zatrzymują aromat. Dzięki nim na płomienie nie kapią krople tłuszczu. Palniki umieszczone zostały na całej szerokości komory grilla, dzięki czemu gorące powietrze jest równomiernie rozprowadzane na całej powierzchni grilla.

 4. Właściwą temperaturę zapewniają bezstopniowo regulowane wentyle regulacyjne w połączeniu z termometrem w obudowie.

 5. Zapalarki i systemy zapalające różnią się między sobą w zależności od modelu: seria Weber® Q® wyposażona jest w zapalanie elektroniczne, które stosuje się w połączeniu z systemem zapalania Weber® Crossover® (uruchomienie drugiego i/lub trzeciego palnika bez ponownego zapalania, przekręcając jedynie zawory palników) we wszystkich modelach Spirit®. System zapalania Snap-Jet™: umożliwia obsługę każdego palnika zapalania gazu oraz regulacji temperatury jedną ręką.

 6. Wózek na grill cechuje wysoka stabilność. Wykonany jest z rur czworokątnych o wyjątkowo grubej ściance pokrytej warstwą odporną na czynniki atmosferyczne. Co więcej, wózek wyposażony został w przyspawaną ramę. Wewnątrz znajduje się wyjmowany, łatwy do czyszczenia lej podłogowy oraz duża, łatwo zdejmowana tacka służąca do wyłapywania tłuszczu.

 7. Wytrzymałe i odporne na czynniki atmosferyczne kółka samonastawcze zwrotne z możliwością blokowania.