O prawidłowym czyszczeniu grilla

Kategoria: Blog

grillowanie

Niezależnie jak dużo pieniędzy wydamy na zakup grilla do naszego ogrodu należy pamiętać, że aby służył on długo, należy regularnie czyścić zarówno jego ruszt, jak i inne części.  Bez względu na to czy posiadamy grill węglowy, gazowy czy elektryczny na ruszcie często zostają przypalone resztki warzyw czy mięs. Takie zwęglone części potraw zmieniają smak następnych przygotowywanych na grillu dań. Odpowiednia pielęgnacja grilla ułatwia również jego rozpalenie oraz pozwala na szybsze i bardziej równomierne upieczenie smakołyków.

Czyszczenie grilla elektrycznego i gazowego

W przypadku grilla elektrycznego musimy przede wszystkim usunąć tłuste resztki z rusztu. Producenci oferują wiele specjalnych preparatów ułatwiających szybkie i dokładne czyszczenie tłustych powierzchni. Jeżeli nie mamy takiego pod ręką można skorzystać z tak zwanych babcinych sposobów, czyli roztworu sody lub octu. Jeżeli jesteśmy posiadaczami grilla gazowego, pierwszym krokiem jest wypalenie pozostałości. Po zakończonym grillowaniu należy zapalić wszystkie palniki, zamknąć pokrywę i czekać około 15 minut, aż tłuszcz, wszystkie pozostałości na ruszcie i w aromatyzerach zwęglą się. Oznaką końca procesu jest ulatujący z grilla biały dym. Po wypaleniu i ostygnięciu rusztu pozostałości należy zmieść. W tym celu korzysta się ze szczotki z włosiem wykonanej ze stali szlachetnej.  Kolejny etap to pokrycie go warstwą oleju roślinnego. Dzięki temu zabezpieczymy ruszt przed korozją.

Konserwacja grilla węglowego

Dbając o grilla węglowego należy przede wszystkim zapobiegać jego zabrudzeniom. W tym celu wskazane jest korzystanie z aluminiowych tacek, na których układa się potrawy. Jeżeli nie mamy tacek, możemy użyć folii aluminiowej, w którą owija się jedzenie. Takie postępowanie nie tylko uchroni ruszt przed zabrudzeniami, ale także zapobiegnie kapaniu tłuszczu na palenisko. Jest to ważne, ponieważ palony tłuszcz powoduje powstawanie szkodliwych dla zdrowia toksyn. Mimo używania tacek, po każdym pieczeniu należy starannie wyczyścić ruszt grilla, wypalając resztki jedzenia. Następnie zaleca się usunięcie zanieczyszczeń za pomocą szczotki do czyszczenia rusztu. Delikatne zabrudzenia można zmyć dedykowanymi w tym celu detergentami.