Indyk z grilla elektrycznego

Kategoria: Blog

Mięso z indyka odznacza się nie tylko smakiem i zachęcającym zapachem, ale również pozytywnymi właściwościami dietetycznymi. Mięso to jest polecane przede wszystkim w przypadku diet antyalergicznych i niskokalorycznych. Ma niewielką ilość tłuszczu w tym nienasycone kwasy tłuszczowe. Oznacza to tyle, że spożywanie tego typu mięsa nie zwiększa cholesterolu we krwi. Dodatkowo warto podkreślić, że w mięsie indyka znajdziemy również wysoką zawartość pełnowartościowego białka, co powoduje, że jego jedzenie znacznie przyczynia się do rozbudowy masy mięśniowej oraz odnowy komórek organizmu. Dlatego nie może zabraknąć go w diecie zawodowych sportowców, ale również i tych, którzy amatorsko uprawiają jakąś aktywność. Oprócz tego indyk zawiera wiele ważnych mikroelementów i Witami z grupy B, w szczególności B12, kwas foliowy i niacyny.

Jak przyrządzić mięso indyka?

Mięso indycze smakuje wyśmienicie w wielu postaciach, dlatego warto z nim eksperymentować. Dzięki temu smakuje wspaniale zarówno po pieczeniu, duszeniu czy smażeniu. Bez przeszkód może stać się również bazą zup. Przyrządzając go nie należy przesadzać z ilością przypraw i ziół, ponieważ łatwo przytłumić jego smak i delikatność.

Indyk z grilla

Prawdziwym hitem jest mięso indyka przyrządzone na grillu. Nie musi być to danie serwowane jedynie w sezonie grillowym. Współcześnie oprócz grilla węglowego czy gazowego, do dyspozycji mamy również wersję elektryczną, z której korzystać można w domowym zaciszu. Aby przygotować indyka z grilla elektrycznego będzie potrzebna nam jedna pierś indyka, 3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, łyżeczka sosu sojowego oraz pieprz, sól, papryka w proszku, majeranek i tymianek. W pierwszej kolejności należy przygotować marynatę – olej, zmiażdżony czosnek, pieprz, paprykę mieloną, sól, zioła, ocet oraz sos sojowy wymieszać w miseczce. Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety, a następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Gotowe kotleciki zalewamy marynatą i odstawiamy minimum na jedną godzinę.  Po upływie tego czasu układamy je na ruszcie grilla i grillujemy aż z obu stron będą ładnie przypieczone. Mięso podawać można z warzywami również przygotowanymi na grillu elektrycznym.