Grill wegetariański

Kategoria: Blog

Grill wegetariański

Wakacje w pełni, piękna pogoda dopisuje, to idealny moment na posiłki przygotowywane na zewnątrz. Letnia aura jest doskonałą okazją do towarzyskich spotkań przy grillu. Wielu osobom grillowanie kojarzy się z nieprzeciętnymi ilościami mięsa i tłuszczem. Tymczasem warto zaskoczyć naszych gości i zaserwować im grillowane dania wegetariańskie. Ostatni miesiąc lata jest bogaty w owoce i warzywa – zarówno te egzotyczne, jak i lokalne. Warto zatem skorzystać z tej okazji i przygotować je na ruszcie. Grillowane dania wegetariańskie możemy przygotować niezależnie od tego, czy posiadamy grilla węglowego, gazowego czy elektrycznego.

Wegetariański grill – smakołyki dla każdego

Wegetariańskie dania z grilla przyrządza się podobnie jak dania mięsne. Warzywa lub owoce, jeśli to je chcemy grillować można zamoczyć na kilka godzin w marynacie. Dzięki temu uzyskamy wyjątkowy smak i aromat. W przypadku grilli węglowych i gazowych przygotowane smakołyki można w zasadzie piec na ruszcie lecz aby uniknąć przypalenia zaleca się stosowanie aluminiowych tacek lub performowanych blach, chroniących przed bezpośrednim działaniem ognia i wysokiej temperatury. Jeśli jesteśmy posiadaczami grilla elektrycznego nie musimy martwić się o dodatkowe zabezpieczenia. Warzywa można nadziewać na wykałaczki, przygotowując w ten sposób szaszłyki, piec pojedynczo lub zawinięte w folii aluminiowej wraz z marynatą. Jednakże warzywa to nie jedyne bezmięsne potrawy, które można grillować. Świetnie sprawdzą się również sery oraz pieczywo.

Dania na grilla wegetariańskiego

Bardzo prostym w przygotowaniu bezmięsnym smakołykiem z grilla jest ser pleśniowy – camembert lub brie w panierce. Wystarczy nam kawałek sera, jajko, bułka tara, oliwa z oliwek i ulubione przyprawy. Jajko wbijamy do naczynia i mieszamy, następnie dodajemy do niego ulubione przyprawy. Ser maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, podsmażamy na patelni i kładziemy na ruszt. Produkty nabiałowe można również wykorzystać do faszerowania warzyw. Smacznym i zdrowym daniem jest np. papryka faszerowana serem feta.