Charakterystyka grilla gazowego

Kategoria: Blog

grill gazowy

Współcześnie grillowanie jest popularnym sposobem spędzania wolnego czasu, a oferta grilli ogrodowych jest niezwykle bogata. Na rynku znajdziemy nie tylko znane wszystkim grille węglowe, ale również elektryczne i gazowe. Szczególnie ciekawym rozwiązaniem są te gazowe. Kojarzą się one przede wszystkim z amerykańskimi filmami, ale wykorzystywane są równie chętnie i w Polsce. W tym typie ciepło pochodzi ze spalania gazu propan-butan, pozyskiwanego z podłączonej do urządzenia butli.

Elementy pozwalające uzyskać niepowtarzalny smak

Odpowiednia budowa grilla w dużym stopniu wpływa na możliwości urządzenia. Dzięki temu bez trudu uzyskamy niepowtarzalny smak potraw.  Bardzo ważnym elementem w przypadku grilla gazowego jest pokrywka, która sprawia, że możliwe jest osiągnięcie wysokiej i równomiernej temperatury.  Nawet najlepiej skonstruowany piekarnik nie może działać bez rusztu. Zasada rusztu jest prosta: im ciężysz ruszt tym lepszy. Duża masa lepiej utrzymuje ciepło, zatem pozostanie on odpowiednio rozgrzany nawet po otwarciu pokrywy i położeniu na nim zimnego mięsa. Kolejnym ciekawym elementem grilla gazowego są aromatyzery.  To pofalowane blaszki ułożone między rusztem a palnikami. Soki i tłuszcze skapujące na rozgrzany aromatyzer odparowują i są pochłaniane przez potrawy, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie charakterystycznego smaku grilla. Ponadto zapewniają one równomierne rozprowadzenie ciepła oraz zabezpieczają palniki przed tłuszczami z potraw.

Palnik – serce grilla gazowego

Wymienione elementy są bardzo ważne, ale na nic by się zdały, gdyby zabrakło palnika, czyli silnika grilla. Palniki, podobnie jak ruszty powinny być ciężkie i solidne. Ich prawidłowe działanie zapewni również duża średnica oraz otwory płomieniowe po obu stronach tuby. Ważna jest także spora odległość palników od rusztu – pozwala to na lepsze rozprowadzenie ciepła, a także uchroni przed przypalaniem potraw.  Z palnikiem współpracują wszelkie zawory oraz dysze, pozwalające na precyzyjną kontrolę temperatury.